Verbouwing, hoe groot ook: zelf doen!

Na 45 jaar was mijn schuur in een dusdanige staat, dat gevreesd moest worden, dat de gehele voorkant zo omvallen. Dit, ondanks alle onderhoud. Beton- en houtrot vraten de schuur op. Bovendien stond de schuur altijd blank van het water door lekkages in het dak. Nu had ik lang voor mijn artsenopleiding een bouwkundige opleiding gehad, dus ik moest deze toch zelf kunnen renoveren?! Het is buitengewoon gelukt.
Dit artikel plaats ik, omdat ik veel vragen kreeg hoe ik het heb gedaan

Opzet
Ik wilde gelijk een andere indeling maken. De deur bevond zich rechts en die wilde ik in het in het midden hebben. Nu ben ik iemand, die nooit een bouwtekening maakt en een houtstaat maakt. Alleen de buitenmaten van het nieuwe kozijn waren voor mij van belang. Met deze gegevens ben ik naar een houtbedrijf gegaan en heb zes meranti balken van 2,60m gekocht.
Met een handcircelzaag heb ik de kozijn profielen gezaagd. Toen dit klaar was heb ik de balken in vorm van het kozijn neergelegd en ben de dwarsbalken gaan aftekenen. Aan beide kanten van de deur wilde ik bovenin een draadglas raam monteren.
Na het aftekenen heb ik de balken op lengte gezaagd en ben handmatig met een beitel de verbindingen gaan inhakken. Hierna alles ingepast en de deur- en de buitenmaten van het kozijn gecontroleerd. Alles klopte.
Vervolgens alle verbindingen verlijmd en met roestvrij stalen schroeven vastgezet. De schroefgaten met een plug gevuld.
Van merbaudelen een deur gemaakt, met ruimte voor een groot draadglas raam. De deur afgehangen met vier messing scharnieren en het slotgat ingehakt. De voorkant van het kozijn aan beide zijden van de deur afgetimmerd met zwarte rabatdelen, isolatie erachter en de achterkant dichtgemaakt met watervast triplex. Het kozijn was klaar. Het hout, dat niet in het zicht was en tegen het beton kwam dik in de menie gezet.
Montage
Nu moest het beton van de schuur, dat was aangetast, worden weggehakt. Hierna alles zoveel mogelijk schoongemaakt en het betonijzer bewerkt tegen roesten.
Het kozijn gepast in de opening en, op een paar kleine bobbels weggehakt te hebben, paste deze exact.
Het kozijn heb ik niet vastgeschroefd aan het beton, maar rondom verlijmd met polymeerkit. Hierdoor kwam deze ‘muurvast’ te zitten. Zowel de binnenkant als de buitenkant rondom afgekit, zodat het waterdicht was.
Beton
Beton aangemaakt met de verhouding: 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind. Dit heb ik met een troffel en plamuurmes in de gaten aangebracht en waar ik er met het gereedschap niet bij kon, heb ik het met mijn handen gedaan. (Die kon ik overigens na de klus gelijk weggooien….)

In de linkerhoek van de schuur ontbrak een stuk beton van 180cm hoog en 20cm breed. Hier heb ik een bekisting voor gemaakt en volgestort.
Nadat alles gevuld was – ik had ruim 80kg beton verwerkt – heb ik alles gestuct.
Dit was klaar.

Ramen
De openingen voor de ramen links en rechts en de deur opgemeten en draadglas besteld. Onder op de kozijnen aluminium strips met lekgootje eplaatst, waar de ramen in kwamen te staan. De ramen rondom afgekit en glaslatten (op maat gemaakt van het hout, dat ik over had van de profielen) geplaatst. Boven de deur een aluminium strip geplaatst tegen het inwateren.

Dak
Het resterende hout van de verrotte boeidelen verwijderd en alle oneffenheden op de schuur verwijderd. Ondertussen boeidelen besteld van okoume hout, 18mm dik en 20 cm breed, drie lengtes van 3 meter.
De plek waar de schuur staat is vrij donker, dus het leek met handig om spots te monteren. Hiervoor moest ik het dak met 25cm verlengen. Dat moest dusdanig gebeuren, dat deze ‘koof’ aan de bovenkant enigszins schuin afliep naar het dak en dat deze stevig genoeg was om erop te kunnen staan.
Koof gemonteerd, bovenkant dichtgemaakt met 18mm betonplex en onderkant met 10mm betonplex. Drie gaten erin voor spots, lichtleiding aangelegd naar binnen en drie spot erin gemonteerd.
De boeidelen rondom tweemaal in de beits gezet. Op de plaats waar de boeidelen geplaatst moesten worden twee latten parallel horizontaal geplaatst en vervolgens de boeidelen aan de bovenste lat geschroefd en de onderste lat verlijmd. De shcroeven op de bovenste lat kwamen uit het zicht door de aluminium trims.
Rondom de buitenkant van het schuurdak 60cm bituum gebrand. Drie trims en twee hoektrims van aluminium gekocht en deze op de bovenrand van de boeidelen geschroefd. Daarna bituum over het gehele dak geplaatst en het dak was waterdicht.

Schilderwerk
Al het houtwerk heb ik 1 maal in de teakbeits gezet en vervolgens viermaal in de blanke beits. Voor het beton van de schuur heb ik lichtgrijze betonverf laten aanmaken en de schuur tweemaal geschilderd.

Tot slot
Het is goed gelukt, maar was, zeker voor een amateur, een behoorlijke klus. Het kozijn had ik in twee dagen in elkaar, maar het plaatsen en de afwerking ervan heeft me meer dan een maand gekost.
En… er is geen druppel regenwater meer in mijn schuur terecht gekomen.
Een zeer tevreden bouwvakker.
Meerdere malen kreeg ik van bewoners uit de buurt de vraag of ik het bij hen ook kon doen. Maar helaas, daar bedank ik voor!

Het resultaat