Basisinkomen voor iedere burger

In de herfst van 2016 zullen de Zwitsers zich in een referendum kunnen uitspraken over een basisinkomen voor iedereen. Of je nu werkt of niet. Uitgerekend het zo conservatieve Zwitserland zou het eerste land ter wereld kunnen worden met een algemeen basisinkomen.

Het is een ingrijpende ontwikkeling, want alle uitkeringen, zoals werkeloosheid en kinderbijslag, worden natuurlijk geschrapt. Het geeft iedereen van geboorte tot de dood een vast bedrag. Wie werkt of een pensioen ontvangt, krijgt dit bedrag erbovenop. In het voorstel krijgt iedere Zwitser 2500 Zwitserse Frank. Voor ons zou dit overeenkomen met een besteedbaar inkomen van 1.000 tot 1.500 euro.

Is het zo’n gek voorstel?
De discussie over een basisinkomen is al eeuwen oud. Het komt er in grote lijnen op neer dat je de belasting op arbeid vervangt door belasting op consumptie. Kijk eens wat de cijfertjes ons vertellen. Grofweg wordt onze productieve economie gedaan door acht tot tien procent van de bevolking. Het gaat dan om landbouw, bouw, industrie en sectoren waar mensen effectief welvaart creëren door bijvoorbeeld auto’s te bouwen of wegen aan te leggen.
De meeste mensen in onze maatschappij zijn dus schoolgaand, werkeloos, gepensioneerd of werken in de dienstensector of bij de (semi-)overheid. Daarnaast nemen machines en computers steeds meer werk over. Doch in onze hoofden blijft het idee standhouden dat je geen geld kan hebben als je niet werkt. Het wordt zo de grootste vijand van onze welvaart.
Geld hebben is namelijk de grootste koopkracht, de motor van de economie. Immers economie is in beginsel niets anders dan het rondpompen van geld. Dus geld is de motor van onze economie, niet de jobs. Jobs zijn niet meer dan het gevolg ervan.

Pensioenen
Rutte en zijn vrienden Dijsselbloem, Wiebes en Schippers brengen met hun afroming van de inkomens dus helemaal geen welvaart voor Nederland.
Het niet indexeren van de pensioenen is er een voorbeeld van. Tot voor kort had een groot deel van de gepensioneerden een centje te verteren. Een economisch mooi plaatje, zeker bij het aantal babyboomers dat de komende jaren met pensioen gaat. Maar geen indexering betekent geen uitgaven en dat betekent geen jobs.
En wat dacht u dat de constant stijgende zorgpremie voor effect heeft op de economie? Met dank aan het graaigedrag van de overheid vinden onze kinderen steeds moeilijker een job. Tijd om anders te gaan denken.

Menselijk
En om het bij de zorg te houden, terug te keren naar een model van collectieve verzekering van het risico, met dito sturing. Natuurlijk is kostenberekening noodzakelijk, maar dan vanuit het model van effectiviteit en efficiency. Precies zoals dat ook voor een basisinkomen geldt.
Er is veel, heel veel te besparen bij de ineffectieve en inefficiënte overheid die onze economie en ons als mens ten goede komt. Of: hoe economie ook menselijk kan zijn.

Please follow and like us:
error