Boos op Europa

Het is prachtig weer, eindelijk zomer en toch ben ik boos, heel boos.
Boos op de politiek, die Europa (“Brussel”) het voor elkaar laat krijgen een hele generatie verloren te laten gaan.
Het begint in Zuid-Europa: Griekenland, Spanje, Portugal maar ook al in Italië.
Jongeren met een goede opleiding, maar zonder werk en zonder zicht op een echte toekomst. Een veenbrand in wording die enkel en alleen door werk voor de jongeren effectief bestreden kan worden.

Waar is het rijke Europa gebleven dat de middelen heeft om de jongeren een toekomst te geven waar ze allen recht op hebben?
Aan het einde van het vorig decennium was Europa nog het rijkste continent. Het kon allemaal niet op! De economie groeide tegen de sterren omhoog en het bedrijfsleven liep binnen. Een teken daarvan was de buitensporige beloning die managers ten deel viel, wanneer de groeicijfers de vorige reeks weer eens overtroffen. Ze hoefden daar niet erg veel voor te doen, het gebeurde gewoonweg.
We zijn een paar jaar verder en de euro’s zijn verdampt en de politiek verkoopt ons, zonder enige verklaring hoe het zover had kunnen komen. Het beeld van een arm Europa. Ze trekken de zuidelijke landen de strop om de nek, waardoor een hele generatie verloren dreigt te gaan. Die ultieme domheid zal als een veenbrand naar het noorden kruipen.

Boos ben ik omdat de politiek het laat gebeuren, dat de excessieve winsten van de ondernemingen weggesluisd worden langs Liechtensteinse banken. Vroeg of laat zal de nieuwe generatie de politiek hierover toch ter verantwoording roepen! Hoeveel kortzichtigheid, domheid en arrogantie zal de generatie uitgeknepen jongeren van de politiek nog accepteren?
De historie heeft ons al talloze keren geleerd dat we voorzichtig moeten zijn met een verloren generatie. Als die opstaat, slaat de veenbrand toe, staat Europa in brand en zijn we te laat met blussen.

Ik ben boos omdat mijn kinderen en kleinkinderen nog 80 jaar te gaan hebben en de politiek hen de toekomst ontneemt. Hoogste tijd voor een wissel van generatie die het werk doet, frisse ideeën heeft en de klus klaart: continuïteit in welvaart en welzijn.

Please follow and like us: