Contractering zorg is ziek

Contractering zorg is ziek

In 2006 werd het nieuwe zorgstelsel ingevoerd; niet langer een systeem waarbij de overheid prijs en aanbod sterk bepaalde, maar een vraaggestuurd systeem, waarin marktpartijen een belangrijke rol krijgen. Verzekeraars worden geacht namens hun verzekerden te onderhandelen met aanbieders over de prijs en kwaliteit van de zorg: contracteren.

Contracteren houdt in dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders een contract met elkaar aangaan met daarin precies alle afspraken vermeld omtrent prijs, kwaliteit van de zorg en onder welke voorwaarden dit gebeurt.

Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n contract?
Een zorgaanbieder biedt het inkomenszekerheid, service aan de klant (die weet van tevoren precies wat er vergoed wordt en wat niet) en kan uit concurrentieoverwegingen voordeel opleveren, omdat de klant een bewuste keuze kan maken uit de verschillende zorgaanbieders en degene kan kiezen met het beste aanbod.
Dit klinkt allemaal heel mooi, maar wat zijn de nadelen?

 • Voor ZZP’ers is het nu (nog) onmogelijk om een contract aan te gaan, omdat de zorgverzekeraar simpelweg hen die gelegenheid niet biedt;
 • Zorgaanbieders hebben niet de mogelijkheid hun eigen prijs, kwaliteit en voorwaarden te bepalen. Men levert de grip op de praktijkvoering in;
 • Het onderhandelen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen is een moeizaam en geldverslindend proces door de eisen die gesteld worden door de zorgverzekeraars. Zij stellen niet alleen eisen aan de kosten en kwaliteit van zorg, maar ook aan de organisatie en hebben grote invloed op het beleid. Ze verplichten ziekenhuizen tot extra administratie die voortvloeit uit de contractering;
 • Voor een zorgaanbieder is het een tijdrovende en ingewikkelde klus om uit de vele zorgverzekeraars, die op hun beurt ook nog weer vele contractopties aanbieden, het beste contract te kiezen;
 • Niet-gecontracteerde zorg wordt slechts gedeeltelijk of niet vergoed door de zorgverzekeraar. Wil men de behandeling vergoed krijgen, dan is de verzekerde verplicht om naar een gecontracteerde zorgaanbieder te gaan. De zorgaanbieder is min of meer ‘loonslaaf’ van de zorgverzekeraar geworden.

Er kleven dus best wat nadelen aan dit systeem, maar het meest verontrustende is toch wel deze:

Zorgverzekeraars bepalen in hoge mate de prijs van een behandeling en nóg belangrijker: de kwaliteit van die behandeling en de plaats waar die behandeling zal moeten plaatsvinden.
Het is niet langer de zorgaanbieder, die op basis van kennis en ervaring de juiste behandelingsmethode kiest voor de klant, maar de zorgverzekeraar, die dat doet vanuit een heel ander uitgangspunt: geld.

Contractering wenselijk? Het antwoord lijkt mij duidelijk…..

Please follow and like us:

Geen categorie

7 gedachten over “Contractering zorg is ziek

 1. I like the valuable information you provide in your
  articles. I will bookmark your weblog and check again here
  regularly. I am quite sure I will learn a lot of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 2. It’s employed for jewelry, in art, dentistry,
  electronics, x-ray technology, plus the production of other products globally.
  Although it is common knowledge how the niche for silver and
  gold coins is at risk of very sharp and sudden swings in the
  directions as a result of politics throughout
  the world, buying and holding approach can give profits on the
  owner in the long term. Real and pure gold it’s
  so malleable any time one would bite such a coin your teeth mark would
  remain print.

 3. Thanks , I’ve recently been searching for info approximately this topic for a while and yours is the greatest I have
  discovered so far. But, what in regards to the conclusion? Are you certain about
  the supply?

 4. Pingback: computer-arts.info
 5. Hey! I could have sworn I’ve been to this blog before but after checking through
  some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.