A1, stiefkind van 157 km

Eén van de belangrijkste verkeerswegen in Nederland is de A1. Deze weg begint aan de oostkant van Amsterdam en eindigt ter hoogte van De Lutte aan de Duitse grens, waar deze snelweg doorgaat als Bundesautobahn 30 richting Osnabrück.

Belangrijkste snelweg tussen Amsterdam en Duitse grens
Het is een doorvoerweg naar Duitsland, Scandinavië en Oost-Europa. Heel veel vrachtverkeer maakt dan ook gebruik van deze weg. Nu is het verkeersbeleid in Nederland er op gericht, dat als er vijfbanen beschikbaar zijn, je 80km/u mag rijden, gaan deze over in 4-banen, dan is de maximumsnelheid 100 km/u, bij drie banen is de kans groot dat het gaspedaal tot 120 km/u mag worden ingetrapt. En….. op veel tweebaanswegen is de maximumsnelheid al vaak verhoogd naar 130 km/u. Hoe verzin je zo iets!

Verhoogde snelheid geen zin
Zo is het ook op stukken van de A1 van Amersfoort tot Hengelo. Je denkt dan ook even dat lange stuk lekker te kunnen doorrijden! Helemaal fout gedacht! Vier van de tien auto’s betreft een vrachtwagen, die met een maximum snelheid van 80 km/u zijn weg naar of van Duitsland zoekt.
Het is volkomen logisch, dat als je in een vrachtauto rijdt, die ruim 80 km/u kan rijden en je voorganger gaat 70 of 75 km/u, je er niet achter blijft hangen. Dus ga je passeren. Dat passeren is een hele toer! Hier gaat vaak vele minuten overheen. De luxe automobilist dient hierdoor zijn snelheid met 50 km/u te verlagen naar 80 km/u. Dit gebeurt aan de lopende band op deze tweebaansweg.

Bijna helft vrachtverkeer
Het is voor mij dan ook onbegrijpelijk, dat de verant- woordelijken van zo’n belangrijke weg pas in 2021 deze willen gaan verbreden naar driebaans. En dit, terwijl er nota bene al voldoende ruimte beiderzijds beschikbaar is om dit te doen. Tussen de linkerbaan van deze weg en de vangrail is ruimte genoeg om er een baan naast aan te leggen. Dit is ook gebeurd over drie km tussen Markelo en Lochem. Ook rechts van de weg behoeft men niet veel extra werk te verrichten om deze te verbreden. Over een breedte van ruim vijf meter is de strook al volledig op hoogte.

Verbreding niet uitstellen!
Het zou een zeer logische zaak zijn als de regering besluit om de verbreding van deze belangrijke verkeersader niet langer uit te stellen en op korte termijn zal verbreden. Het scheelt veel files, doorvoersnelheid en zeer veel ergernis.
Het vrachtverkeer zal dit initiatief zeer toejuichen en wellicht nog meer gebruik van gaan maken, wat filevorming op andere plekken ook weer zal verminderen!
Zeker het stuk van Deventer tot de Duitse grens (circa 70km) zou snel gerealiseerd kunnen worden. Er liggen beiderzijds al twee (onbewerkte) stroken, die breed genoeg zijn om een derde rijbaan aan te leggen.

Dit bericht is geplaatst in Infrastructuur met de tags , , . Bookmark de permalink.