RS Virus

RSV staat voor Respiratoir Syncytieel Virus en is zeer besmettelijk. Het verspreidt zich door druppels, die het virus bevatten, wanneer iemand hoest of niest. Het kan ook leven op oppervlakken (bv deurknoppen) en op handen en kleding. Dus mensen kunnen het krijgen als ze iets aanraken dat besmet is. RSV kan zich snel verspreiden via scholen en kinderopvangcentra. Baby’s krijgen het vaak als oudere kinderen het virus van school naar huis dragen en het aan hen doorgeven.

Wat is het respiratoir syncytieel virus (RSV)?
RSV is een veel voorkomend en zeer besmettelijk virus, dat de luchtwegen van de meeste kinderen vóór hun tweede verjaardag infecteert. Voor de meeste baby’s en jonge kinderen veroorzaakt de infectie niets meer dan verkoudheid. Maar voor een klein percentage kan infectie met RSV leiden tot ernstige, soms levensbedreigende problemen zoals longontsteking of bronchiolitis, een ontsteking van de kleine luchtwegen van de longen.

Wat zijn de tekenen en symptomen van RSV?
RSV-infectie kan koude-achtige symptomen veroorzaken, waaronder hoest en een loopneus, die meestal 1 tot 2 weken aanhoudt. Kinderen met RSV kunnen verkoudheidssymptomen hebben, zoals:

 • een verstopte of loopneus
 • keelpijn
 • milde hoofdpijn
 • hoesten
 • koorts
 • een algemeen ziek gevoel

RSV-infecties bij premature baby’s, zuigelingen en kinderen met ziekten die de longen, het hart of het immuunsysteem aantasten, kunnen leiden tot andere, ernstiger ziekten zoals longontsteking of bronchiolitis.

Hoe besmettelijk is RSV?
Bijna alle kinderen hebben RSV minstens eenmaal gehad tegen de tijd dat ze twee jaar oud zijn. RSV-infecties komen vaak voor in epidemieën, die duren van de late herfst tot de vroege lente. Ademhalingsziekte veroorzaakt door RSV – zoals bronchiolitis of longontsteking – duurt meestal ongeveer een week, maar sommige gevallen kunnen enkele weken duren.

Wanneer een arts bezoeken?
Bel de arts van uw baby als u één van de volgende RSV-symptomen opmerkt:

 • hoge koorts en ziet er niet goed uit
 • een dikke neusafscheiding
 • een hoest die erger wordt of geel, groen of grijs slijm produceert
 • een hoog fluitend of piepend geluid bij ademen
 • ongebruikelijk overstuur of inactief zijn
 • problemen met ademen of pauzes in hun adem
 • weigeren van borst- of flesvoeding
 • tekenen van uitdroging door gebrek aan tranen bij het huilen, weinig of geen urine in hun luier gedurende 6 uur en koele, droge huid

Zoek onmiddellijk medische hulp als uw kind erg moe en suf is, snel ademt, of een blauwe tint aan lippen of nagels heeft. Bel 112 of ga onmiddellijk naar de spoedeisende hulp!

RSV oorzaken en risicofactoren
RSV verspreidt zich door de lucht, zoals na een hoest of een niesbui en via direct contact, zoals aanraken. De kans op een ernstige infectie is het grootst voor:

 • baby’s die te vroeg zijn geboren
 • kinderen jonger dan 2, die zijn geboren met hart- of longaandoeningen
 • zuigelingen en jonge kinderen wier immuunsysteem verzwakt is door ziekte of medische behandeling
 • kinderen jonger dan 8 tot 10 weken oud

RSV-diagnose
Artsen diagnosticeren meestal het RS virus door een medische geschiedenis en een onderzoek in te stellen. Bij de meeste gezonde kinderen zijn er geen onderzoeken nodig om RSV te onderscheiden van een gewone verkoudheid.
Maar als een kind andere gezondheidsproblemen heeft, wil de arts misschien een specifieke RSV-diagnose stellen. In dat geval wordt het virus geïdentificeerd door nasale vloeistoffen te testen. Het monster wordt verzameld met een wattenstaafje of door middel van een zuigspuit.
Om RSV te diagnosticeren, zal de arts van uw kind waarschijnlijk naar hun medische geschiedenis kijken en een lichamelijk onderzoek doen, inclusief luisteren naar hun longen.
De arts kan enkele tests uitvoeren als uw kind erg ziek is of om andere problemen uit te sluiten. Tests voor RSV omvatten:

 • Bloed- en urinetests om een ​​bacteriële infectie te onderzoeken en ervoor te zorgen dat uw kind niet uitdroogt
 • Röntgenfoto’s van de borst om te zoeken naar tekenen van longontsteking
 • Testen van materiaal die uit de neus of mond van uw kind zijn geschraapt.

RSV-preventie
Stappen die u kunt nemen om te proberen RSV te voorkomen zijn:

 • kus je baby niet als je verkoudheidsverschijnselen hebt
 • reinig en desinfecteer harde oppervlakken
 • laat niemand rond je baby roken
 • houd uw baby, indien mogelijk, uit de buurt van iedereen, inclusief broers en zussen, met symptomen van verkoudheid
 • houd uw baby uit de buurt van drukte
 • vraag mensen hun handen te wassen voordat ze je baby aanraken
 • beperk de tijd dat baby’s en jonge kinderen met een hoog risico in de kinderopvang blijven, vooral van de late herfst tot de vroege lente, wanneer RSV het meest voorkomt
 • was uw handen vaak, vooral na contact met iemand met verkoudheidssymptomen

Er is geen vaccin voor respiratoir syncytieel virus. Maar een medicijn genaamd palivizumab kan RSV-infecties voorkomen en baby’s met een hoog risico beschermen tegen ernstige complicaties van RSV-infectie. Als uw baby een hoog risico loopt, kan uw arts hem er tijdens het RSV-seizoen een maandelijkse opname van maken.

RSV-behandelingen
De meeste gevallen van respiratoir syncytieel virus zijn mild en hebben geen medische behandeling van artsen nodig. Antibiotica worden niet gebruikt omdat RSV een virus is en antibiotica alleen tegen bacteriën werken. Soms geven artsen medicijnen om de open luchtwegen te helpen.
RSV-infectie kan echter ernstiger zijn bij baby’s. Sommigen hebben misschien een behandeling in een ziekenhuis nodig. Daar kunnen ze nauwlettend in de gaten worden gehouden en krijgen ze indien nodig vocht en behandeling voor eventuele ademhalingsproblemen.
Hoewel palivizumab ernstige complicaties van RSV-infectie kan helpen voorkomen, gebruiken artsen het niet om RSV te behandelen. Geen medicatie helpt tegen het virus zelf. De zorg voor een baby met RSV-infectie omvat dus de behandeling van de symptomen en hoe dit de ademhalingswegen van uw baby beïnvloedt. De meeste baby’s en jonge kinderen kunnen thuis worden verzorgd:

 • verwijder kleverige neusvloeistoffen met een bloemenspuit en zoute druppels
 • gebruik een cool-mist vaporizer om de lucht vochtig te houden en het ademen te vergemakkelijken
 • geef uw kleintje de gehele dag door vloeistoffen in kleine hoeveelheden
 • gebruik geen aspirinekoortsreducers zoals paracetamol. Controleer het etiket en volg alle aanwijzingen zorgvuldig op.

Baby’s met ernstigere gevallen moeten direct naar het ziekenhuis, waar hun behandeling kan zijn:

 • zuurstof
 • intraveneuze vloeistoffen
 • medicijnen om hun luchtwegen te openen

Thuiszorg

 • maak het voor uw kind zo comfortabel mogelijk
 • geef tijd voor herstel
 • zorg voor voldoende vloeistoffen. Baby’s hebben misschien geen zin om te drinken, dus bied vaak in kleine hoeveelheden vloeistoffen aan
 • vermijd bevochtigers met heet water en stoom, die gevaarlijk kunnen zijn en brandwonden kunnen veroorzaken. Als u een bevochtiger met koele nevel gebruikt, maak deze dan dagelijks schoon met huishoudelijk bleekmiddel om schimmel- en bacteriegroei te voorkomen
 • als uw kind zich ongemakkelijk voelt en te jong om zijn of haar eigen neus te snuiten, gebruik dan een neuszuiger (of bolspuit) om plakkerige neusvloeistoffen te verwijderen
 • behandel koorts met een niet-aspirine koorts medicijn zoals paracetamol. Aspirine mag niet worden gebruikt bij kinderen met virale ziekten. Het gebruik ervan is gekoppeld aan het Reye-syndroom, een levensbedreigende ziekte

Kan RSV worden voorkomen?
Omdat RSV gemakkelijk kan worden verspreid door geïnfecteerde mensen of oppervlakken aan te raken, is het goed wassen van de handen en vaak de sleutel om het te stoppen. Was je handen nadat je in de buurt bent van iemand met verkoudheidssymptomen. En kinderen van schoolgaande leeftijd die verkouden zijn, moeten wegblijven van jongere broers en zussen – vooral baby’s – totdat hun symptomen voorbij zijn.
Om ernstige RSV-gerelateerde aandoeningen van de luchtwegen te voorkomen, kunnen kinderen die risico lopen een maandelijkse injectie krijgen van een geneesmiddel met RSV-antistoffen tijdens het piek-RSV-seizoen (ongeveer november tot april). De bescherming die het biedt is echter van korte duur. Ze hebben dus elk RSV-seizoen injecties nodig tot ze geen hoog risico meer lopen op ernstige RSV-infecties. Vraag de arts of uw kind als een hoog risico wordt beschouwd.

Dit bericht is geplaatst in RS Virus met de tags , , , , . Bookmark de permalink.