Verbouwing, hoe groot ook: zelf doen!

Na 45 jaar was mijn schuur in een dusdanige staat, dat gevreesd moest worden, dat de gehele voorkant zou omvallen. Dit, ondanks het onderhoud dat geregeld was gepleegd. Beton- en houtrot vraten de schuur op. Bovendien stond de schuur altijd blank van het water door lekkages in het dak en kozijn. Nu had ik lang voor mijn artsenopleiding een bouwkundige opleiding gehad en bezat onder meer het praktijkdiploma ‘timmerman gezel’, dus ik moest deze toch zelf kunnen renoveren?! Ik ben aan de slag gegaan en het is buitengewoon gelukt.

Historie
Omdat in de loop der jaren er één van de vier heipalen onder de schuur was verzakt en daardoor het water op het dak in één hoek, er van de afvoer, bleef staan, had ik op die plaats een nieuwe afvoer vanaf het dak binnendoor gemaakt. Het dak was van 5 cm dik prefabbeton, dus daar moest ik doorheen. Het is jaren goed gegaan, maar door de zeer slechte staat van het beton is deze op den duur ook nog eens gaan lekken. Het oude kozijn moest worden verwijderd en alle slechte stukken beton weggehakt, schoongemaakt en behandeld, voordat er een nieuw kozijn kon worden geplaatst.

Kozijn
Voor het kozijn, 295 cm breed en 240 cm hoog, had ik een andere indeling in gedachten. De deur bevond zich rechts en links daarnaast was een venster bovenin. Ik wilde de deur in het midden hebben en aan beide zijden hiervan draadglas ramen, zodat ik in de schuur aan beide zijden rotzooi kon gaan maken…. Nu ben ik iemand, die nooit een bouwtekening en een houtstaat maakt. Alleen de buitenmaten van het nieuwe kozijn waren voor mij van belang. Met deze gegevens ben ik naar een houthandel gegaan en heb vijf meranti balken van 2,60m en twee van drie meter gekocht. Na alle balken geschuurd en afgetekend te hebben, heb ik alle verbindingen afgetekend en met behulp van een handcirkelzaag de vijf verschillende kozijnprofielen gezaagd.
Toen dit klaar was heb ik de balken in de vorm van het kozijn neergelegd en ben de dwarsbalken gaan zagen en inhakken. Aan beide kanten van de deur moesten de draadglas raam komen. Hierna alles ingepast en de deur- en de buitenmaten van het kozijn gecontroleerd. Alle verbindingen waren haaks en de maten klopten! Vervolgens de verbindingen verlijmd en met roestvrij stalen schroeven vastgezet. De schroefgaten met een plug gevuld, zodat ze uit het zicht waren.

Voorkant 
Aan beide kanten van de deur in het kozijn een frame gemaakt, waar de afwerking tegenaan kon worden geschroefd. De voorzijde van het kozijn aan beide zijden van de deur afgetimmerd met zwarte rabatdelen, isolatie erachter en de achterkant dichtgemaakt met watervast triplex. Het kozijn was klaar. Het hout, dat niet in het zicht was en tegen het beton kwam heb ik dik in de menie gezet.

Montage
Het aangetaste beton van de schuur moest nu worden weggehakt. Er kwam veel betonijzer bloot te liggen. Hierna alles zoveel mogelijk schoongemaakt en het betonijzer met een staalborstel afgeborsteld en bewerkt tegen roesten. Het kozijn gepast in de opening en, na een paar kleine bobbels op het beton weggehakt te hebben, paste deze exact. Het kozijn heb ik niet vastgeschroefd aan het beton, maar rondom verlijmd met polymeerkit. Hierdoor kwam deze ‘muurvast’ te zitten. Zowel de binnenkant als de buitenkant rondom gekit, zodat het waterdicht was.

Beton
Beton aangemaakt met de verhouding: 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind. Dit heb ik met een troffel en plamuurmes in de gaten aangebracht en waar ik er met het gereedschap niet bij kon, heb ik het met mijn handen gedaan. (Die kon ik overigens na de klus gelijk weggooien! Totaal uitgedroogd….) In de linkerhoek van de schuur ontbrak een stuk beton van 180cm hoog en 20cm breed. Hier heb ik een bekisting voor gemaakt en volgestort. Nadat alles gevuld was – ik had ruim 80kg beton verwerkt – heb ik alles gestukt. Dit was klaar.

 

 

Ramen
De openingen voor de ramen links en rechts en de deur opgemeten en draadglas besteld. Onder op de kozijnen aluminium strips met lekgootje geplaatst, waar de ramen in kwamen te staan. De ramen rondom afgekit en glaslatten (op maat gemaakt van het hout, dat ik over had van de profielen) geplaatst. Boven de deur een aluminium strip geplaatst tegen het inwateren.

 

 

 

Dak
Het resterende hout van de verrotte boeidelen verwijderd en alle oneffenheden aan de schuur verwijderd. Ondertussen drie lengtes van drie meter boeidelen besteld van okoume hout, 18mm dik en 20 cm breed. De plek waar de schuur staat is vrij donker, dus het leek me handig om spots te monteren. Hiervoor moest ik het dak met 25cm verlengen. Dat moest dusdanig gebeuren, dat deze ‘koof’ aan de bovenkant enigszins schuin afliep naar het dak en dat deze stevig genoeg was om erop te kunnen staan. Daarbij moest de verhoging volledig worden afgedekt door de boeidelen. Op de grond een koof gemaakt, die ik vervolgens heb gemonteerd boven het kozijn. De bovenkant van de koof dichtgemaakt met 18mm betonplex en de onderkant met 10mm betonplex. Drie gaten erin voor spots, lichtleiding aangelegd naar binnen en drie spot erin gemonteerd.

Deur
Delen Merbauhout gekocht om zelf een deur te maken. Ook alles met de hand gezaagd en geschaafd. Alles verlijmd en in elkaar gezet. De deur was haaks en paste precies in het kozijn. Ik had een grote ruimte in de deur open gehouden om een draadglas raam te plaatsen. Vervolgens drie messing scharnieren en het slotgat ingehakt. Dit laatste is een zeer secuur werk. Je moet ruim 8 cm diep inhakken en beiderzijds een halve cm laten staan. Als je iets scheef gaat kom je door de zijkant heen en kun je de deur weggooien! Het gat zat er recht in het slot paste perfect.

 

 

Afwerking
Voordat ik ze monteerde, heb ik de boeidelen rondom tweemaal in de beits gezet. Op de plaats waar de boeidelen geplaatst moesten worden twee latten parallel horizontaal tegen de schuur geplaatst en vervolgens de boeidelen aan de bovenste lat geschroefd en aan de onderste lat verlijmd. De schroeven op de bovenste lat kwamen uit het zicht door de aluminium trims, die ik erna ging monteren. Rondom de buitenkant van het schuurdak 60cm bituum geplakt. Drie trims en twee hoektrims van aluminium gekocht, op maat gemaakt en deze op de bovenrand van de boeidelen geschroefd. Daarna bituum over het gehele dak en de bovenzijde van de trims geplaatst en het dak was waterdicht.

Tot slot
Al het houtwerk heb ik 1 maal in de teakbeits gezet en vervolgens viermaal in de blanke beits. Voor het beton van de schuur heb ik lichtgrijze betonverf laten maken en de schuur tweemaal hiermee geschilderd.
Het is goed gelukt, maar was, zeker voor een amateur met weinig tot geen ervaring én niet het juiste gereedschap, een behoorlijke klus. Het kozijn had ik in twee dagen in elkaar, maar het plaatsen en de afwerking ervan heeft me meer dan een maand gekost. En… er is geen druppel regenwater meer in mijn schuur terecht gekomen. Een zeer tevreden bouwvakker! Meerdere malen kreeg ik van bewoners uit de buurt de vraag of ik het bij hen ook kon doen. Maar helaas, daar bedank ik voor!

Het resultaat